به عنوان مثال شهروندان کشورهای آمریکا، انگلیس و کانادا نسبت به اتباع سایر کشورهای دنیا باید وقت بیشتری را صرف اخذ ویزای خود کنند یا اینکه شهروندان اسرائیل به طور کلی از دریافت ویزا معاف هستند.
اما از طرف دیگر شهروندان کشورهای ترکیه، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، سوریه، مصر، بولیوی و ونزوئلا از اخذ ویزای کشور معاف هستند یعنی این افراد بدون دریافت ویزای جمهوری اسلامی ایران می توانند وارد کشور ما شوند و تا مدت معینی اقامت داشته باشند.
در واقع مردم ترکیه، ارمنستان و سوریه به مدت ۳ ماه، شهروندان جمهوری آذربایجان و سوریه ۱ ماه، مصری ها ۲۰ روز و اتباع ونزوئلا ۱۵ روز بدون داشتن ویزا حق اقامت در کشور را دارند. حال اگر این افراد بخواهند مدت زمان بیشتری بمانند باید ویزای ایران را اقدام کنند .
مردم کشورهای مختلف برای اخذ ویزا باید زمان متفاوتی صرف کنند. اما در هر حال یکی از نکات مهم که همه متقاضیان باید مدنظر قرار دهند؛ انتخاب صحیح نوع ویزا است. طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران با توجه به هدف افراد از سفر، ویزاهای متفاوتی برای افراد صادر می شود که به موجب دریافت هریک از آنها، شخص از امتیازات خاصی برخوردار خواهد شد. بنابراین اشخاص باید بسته به هدف خود از سفر به ایران، نوع مناسبی از ویزا را انتخاب کنند. در واقع اگر نوع ویزای انتخابی متناسب با هدف شخص از سفر به ایران نباشد؛ سفارت از صدور ویزا برای وی جلوگیری می کند؛ حتی اگر هیچ نقصی در پرونده شخص وجود نداشته باشد. پس انتخاب صحیح نوع ویزا تاثیر مهمی بر اخذ ویزای فوری دارد. به همین دلیل در ادامه به معرفی انواع ویزاهای ایران می پردازیم.
همانطور که گفته شد؛ طبق قوانین صدور ویزا ، نوع ویزای درخواستی باید متناسب با هدف شخص از سفر به ایران باشد. عدم هماهنگی بین هدف از سفر و نوع ویزای تقاضا شده باعث رد شدن درخواست متقاضی می شود. بنابراین شناخت و انتخاب صحیح ویزای خود گامی مهم در پروسه اخذ ویزا است. به طور کلی سفارت ایران برای گردشگران خارجی ۱۳ نوع ویزای متفاوت صادر می کند که در ادامه لیستی از ویزاهای مذکور را ارائه می دهیم:
1) توریستی که به گردشگران خارجی تعلق می گیرد.
2) ویزای مخصوص کاروان های علمی یا ورزشی که به صورت مالتیپل هم صادر می شود.
3) ویزای زیارتی که برای متقاضیانی صادر می شود که به قصد زیارت به ایران سفر می کنند
4) ویزای سیاسی که به مقامات دولتی و سیاسی خارجی تعلق می گیرد که قرار است برای رایزنی های سیاسی به ایران سفر کنند.
5) ویزای تحصیلی که مختص دانش آموزان، دانشجویان و طلاب علوم دینی است که قصد ادامه تحصیل در ایران را دارند.
6) ویزای کاری که به افرادی اختصاص می یابد که قرار است کار کنند. لازم به ذکر است که دولت ایران در صدور ویزای کاری برای اتباع بعضی از کشورها بسیار سختگیر است.
7) ویزای تجاری که مختص اشخاص حقیقی یا حقوقی است که به منظور عقد قراردادهای تجاری به ایران سفر می کنند.
8) ویزای متعدد که برای تجاری صادر می شود که لازم است در یک محدوده زمانی مشخص چندین بار وارد ایران شوند.
9) ویزای ترانزیت که برای افرادی چون مهمانداران هواپیما، خدمه قطار و... تعلق می گیرد که در واقع قصد اقامت در ایران را ندارند و فقط قرار است از ایران عبور کرده تا به مقصد خود برسند. لازم به ذکر است که حداکثر اعتبار ویزای ترانزیت یک هفته است.
10) ویزای مطبوعاتی مختص روزنامه نگاران، عکاسان و خبرنگارانی است که با هدف پوشش خبری به ایران سفر می کنند.
11) ویزای الحاق به خانواده مخصوص افرادی است که برای ثبت ازدواج به ایران سفر می کنند یا آقایان که همسران ایرانی دارند.
12) ویزای اتباع خارجی دارای مادران ایرانی که همانطور که از اسمش معلوم است مختص افراد خارجی است که مادر ایرانی دارند.
13) ویزای خروج برای اشخاصی صادر می شود که تابعیت ایرانی خود را ترک کرده اند.
مدارک لازم برای اخذ ویزای ایران با توجه به نوع ویزای موردنظر متفاوت است. اما به طور کلی برای دریافت انواع مختلف ویزا ارائه:
مدارک شناسایی، پاسپورت معتبر، عکس پرسنلی و فرم تقاضای ویزای توریستی الزامی است. علاوه بر اینها برای اخذ هر ویزایی باید مدارک معینی دیگری را نیز به سفارت تحویل داد. به عنوان مثال برای اخذ ویزای تحصیلی باید نامه پذیرش تحصیلی از یکی از دانشگاه ها یا مراکز آموزشی را نیز ارائه داد یا برای دریافت ویزای کاری می بایست دعوتنامه کاری از طرف شرکت ایرانی را نیز تحویل داد.طبق آنچه گفته شد اگر فرد نوع ویزای مورد نیاز خود را درست انتخاب کند و تمام مدارک لازم را تحویل سفارت دهد؛ موفق به دریافت خواهد شد. به موجب دریافت هریک از ویزاهای مختلف ، شخص اجازه خواهد داشت که مدت زمان معینی اقامت داشته باشد. اگر پس از اتمام اعتبار ویزا فرد بخواهد که باز هم در کشور بماند باید برای تمدید ویزا خود اقدام کند. در بخش بعد با نحوه تمدید ویزا آشنا می شویم.
اگر افراد خارجی به هر دلیلی تمایل داشته باشند که مدت زمان بیشتری سکونت داشته باشند باید برای تمدید ویزای خود اقدام کنند. جهت تمدید ویزای ایران، فرد خارجی باید به همراه مهمان خود به اداره پلیس اتباع خارجی واقع در شهر محل اقامت خود مراجعه کند و با ارائه پاسپورت خود به اداره مذکور برای تمدید ویزا تقاضا دهد.