بخش قابل توجهی از مهاجران کانادا مهندسان میباشند. این افراد با چند سال سابقه کار مهندسی وارد کشور کانادا می شوند و اکثرا
امیدوارند که در زمینه های کاری – تحصیلی خود فعالیت داشته باشند.
متاسفانه مهندسین هنگام ورود به کانادا با مشکل جدی مواجه میگردند. بیشتر فعالیت های مهندسی نیازمند آن است که فرد، ابتدا مجوزی تحت عنوان Professional Engineer یا P.Eng (در استان کبک ing یا Eng) گرفته باشد.اگر این مجوز را نداشته باشد نمی تواند در بسیاری از زمینه های مهندسی در کانادا فعالیت داشته باشد.
طبق قانون مهندسین حرفه ای Professional Engineers Act کسی که حرفه او شامل سه مورد زیر می شود باید حتما “مهندس حرفه ای” می باشد.
1.هرگونه فعالیت در زمینه طراحی، ساخت، ارزیابی، مشاوره، گزارش دادن، ارائه راهکار یا نظارت کردن
2.که در آن حفظ جان، سلامت، دارایی، رفاه عمومی مطرح باشد
3.و به خاطر آن باید اصول مهندسی را به کار برد (اما شامل فعالیت های طبیعی یک دانشمند نمی شود).
اگر فعالیت های شما شامل سه مورد فوق می شود باید حتما عضو انجمن مهندسین حرفه ای استان خود گردید و مجوزهای لازم را دریافت کنید. بسته به استانی که در کانادا فعالیت دارید شرایط عضویت متفاوت میباشد ولی معمولا شامل سه مورد زیر می گردد.
1.داشتن مدرک مهندسی معتبر (حداقل کارشناسی) از یکی از دانشگاه های کانادا و یا مدرکی که از دانشگاهی خارج کانادا دریافت شده و به تایید انجمن مهندسین حرفه ای رسیده باشد.
2.داشتن سابقه کار مهندسی (معمولا 48 ماه) در داخل کانادا
3.قبول شدن در آزمون انجمن کانادا
بیشتر بدانید:کارت اظهارنامه گمرکی کانادا چیست؟
بیشتر بدانید:
مشکل بزرگی که مهدسین مهاجر با آن مواجه هستند، مساله سابقه کار در کانادا میباشد. دانشجویان رشته مهندسی کانادا از این حیث به مشکل نمی خورند. اینها بعد از فارغ التحصیلی به عنوان یک مهندس تحت آموزش Engineer in Training در یک شرکت مهندسی استخدام و تحت نظارت یک مهندس حرفه ای P. Eng فعالیت دارند. بعد از گذشت 4 سال، تقاضای عضویت می دهند و با قبول شدن در امتحان ورودی مدرک خود را دریافت می کنند و می توانند از آن به بعد در زمینه مهندسی به عنوان یک مهندس حرفه ای در کانادا فعالیت کنند.
در خصوص مهندسان مهاجر کانادا ، مشکل بزرگ این میباشد که سابقه کار آنها را قبول نمی کنند (چون خارج از کانادا بوده است) و از طرف دیگر به سختی می توانند به عنوان Engineer in Training در کانادا کار پیدا کنند چراکه بیشتر شرکت ها این دسته از مهندسان مورد نیاز خود را مستقیما از دانشگاه ها جذب می کنند نه از بازار کار عادی. این بخش، متاسفانه مهندسان مهاجر به کانادا را با مشکلی جدی مواجه می کند.
البته این نکته را باید ذکر کنم که معمولا انجمن مهندسین حرفه ای کانادا CCPE یا Canadian Council of Professional Engineers که تحت نام Engineers Canada فعالیت دارد تا سه سال از سابقه کار شما را قبول میکند و شما تنها به یک سال سابقه کار برای ادامه فعالیت به عنوان مهندس حرفه ای نیاز دارید. ولی همین یک سال کار هم به سادگی پیدا نمی گردد.
بیشتر بدانید:هنگام کار کردن در کانادا به چه نکاتی باید توجه کرد؟
برای رفع این مشکل می توانید از سازمان های مختلف کمک بگیرید. برای مثال اداره مهاجرت کانادا برنامه ای پیاده می کند به نام ISAP یا Immigration Settlement and Adaptation Program که هدف آن کمک کردن به جاگیر شدن تازه مهاجران در کانادا می باشد. طبق این برنامه موسسات مختلفی به مهندسان کمک می کنند که در شرکت های مهندسی کانادا به مدت چند ماه (معمولا 4 ماه) به عنوان داوطلب (یعنی بدون حقوق) و یا با حقوق ناچیز مشغول به کار گردند (معمولا خود موسسه به مهندس مهاجر حقوق می دهد ولی شرکتی که استخدام می کند، حقوق پرداخت نمی کند).
بعد از گذشت مدت معین دو اتفاق می افتد:
1.شرکت مهندسی قرارداد استخدام را تمدید می کند که مشکل مهندس مهاجر 100 درصد حل شده است و بعد از پر کردن 12 ماه می تواند برای تبدیل Engineer in Training یا به اصطلاح Junior Engineer به Professional Engineer اقدام لازم را انجام دهد.
2.شرکت مهندسی قرارداد استخدام را تمدید نمی کند. در این صورت حداقل مهندس مهاجر به کانادا چند ماه سابقه کار در کانادا دارد که به کار پیدا کردن او در سایر شرکت ها کمک می کند. چه بسا حتی بتواند مجدد از طریق سازمان مجری ISAP در یک شرکت دیگر استخدام گردد.
اگر مهندسی بتواند مشکل سابقه کار را رفع کند، پس از آن باید از سد امتحان هم عبور کند. امتحان معمولا به صورت کتبی برگزار می گردد ولی اگر نمره امتحان کتبی چندان رضایت بخش نباشد ممکن است یک مصاحبه هم از فرد بگیرند.
به همان دلایلی که در بالا آمد، بسیاری از مهندسان مهاجر کانادا برای حل مشکل خود، اول برای ادامه تحصیل و گرفتن مدرک کارشناسی ارشد و یا حتی کارشناسی از یکی از دانشگاه های کانادا اقدام می کنند تا راحت تر این مسیر را طی کنند.