افرادی که درباره پرونده های ویزای کانادا یا اقامت کانادا تصمیم گیری می کنند، افسر مهاجرت Immigration Officer نام دارند. این افراد در استخدام سازمان IRCC یا به عبارت دیگر اداره مهاجرت کشور کانادا میباشند.
افسر مهاجرت نماینده Delegate وزیر مهاجرت کشور کانادا در این زمینه میباشد و قدرت فراوانی در تصمیم گیری دارد.
افسران مهاجرت کانادا در تصمیم گیری در خصوص تقاضانامه های ویزا کانادا یا مهاجرت به کانادا به موارد زیر استناد می کنند.
1.فرم ها و مدارک ارائه شده توسط متقاضی
مهم ترین معیار تصمیم گیری برای افسران مهاجرت کانادا فرم ها و مدارکی است که متقاضی ارائه کرده است. بسته به پیچیدگی یا نوع پرونده ممکن است تا 100 درصد تصمیم گیری تنها بر اساس این فرم ها و مدارک صورت گیرد. در نتیجه دقت در پر کردن فرم ها و ارائه مدارک اهمیت زیادی دارد.
2.شواهدی که توسط نماینده (مشاور یا وکیل) متقاضی ارائه می شود
مشاوران مهاجرت کانادا به همراه فرم ها و مدارک نامه ای با عنوان کاور لتر Cover Letter یا Submission Letter ارائه می کنند که وضعیت پرونده را شرح میدهد. این نامه گاه حاوی قوانین مهاجرتی کشور کانادا و همین طور تصمیمات مهم دادگاه های کانادا میباشد. در کنار آن نامه ممکن است مشاور مهاجرت کانادا یک سری نامه های توضیحی نظیر Addendum یا Memorandum یا Appendix یا Exhibit یا حتی Business Plan هم به پرونده اضافه کند که پرونده را تقویت کند. به طور معمول این نامه ها و توضیحات جایگزین فرم ها و مدارک نمی شوند ولی باعث می شوند که افسر مهاجرت کانادا درک عمیق تر و واضح تری از شرایط پرونده پیدا کند. به طور کلی می توان گفت اگر پرونده مهاجرتی را همچون یک دیوار آجری در نظر بگیریم، فرم ها و مدارک شبیه آجرهای پرونده میباشند و توضیحات مشاور شبیه ملات آن.
3.تحقیقات از منابع ثالت
بعضی اوقات افسر مهاجرت کانادا برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص پرونده به مقالات موجود در اینترنت یا گزارش های خبری مراجعه می کند یا با کسانی که برای متقاضی نامه صادر کرده اند تماس می گیرد اگر افسری که درباره پرونده تصمیم می گیرد در کشوری مستقر باشد که کشور متقاضی نیست، ممکن است با دفتر نمایندگی کشور کانادا در کشور متقاضی تماس بگیرد و اطلاعات بیشتری در خصوص مسایل حول و حوش پرونده کسب کند. همچنین در بررسی پیشینه متقاضی به تحقیقات سازمان ضد جاسوسی کانادا ، گزارش پلیس فدرال کانادا ، گزارش سازمان های بین المللی و … استناد خواهد شد. این بخش از فعالیت های افسر مهاجرت کانادا بخصوص در حوزه بررسی پیشینه و اطمینان از عدم جعل اسناد یا پنهان سازی واقعیات دارای نقش مهمی است.
بیشتر بدانید:گسترش هنر اصیل ایرانی در کشورکانادا
بیشتر بدانید:
4.مصاحبه با متقاضی
این روزها مصاحبه با متقاضی مرسوم نیست ولی در مواردی نادر انجام میشود.
معیار حقوقی تصمیم گیری درباره پرونده ها
در نظام حقوقی کشور کانادا به طور معمول چهار معیار حقوقی زیر برای تصمیم گیری در خصوص پرونده های مهاجرتی کانادا وجود دارد:
شک :در معیار شک Mere Suspicion، افسر مهاجرت کانادا تنها براساس شکی که نسبت به پرونده دارد تصمیم میگیرد.
عقل: در معیار عقل To a Reasonable Mind، افسر مهاجرت کانادا از خود سوال میکند که اگر یک انسان عاقل به این پرونده نگاه کند چه تصمیمی می گیرد. این معیار فشار بیشتری روی افسر مهاجرت کانادا می گذارد و اجازه نمی دهد صرفا براساس شک و تردید تصمیم بگیرد. این معیار افسر کانادا را به تحقیقات بیشتری درباره پرونده و صرف زمانی بیشتری وادار می کند.
کفه ترازو : در این معیار Balance of Probabilities، افسر مهاجرت کانادا احتمالات مثبت و منفی را در دو کفه ترازو میگذارد و آن سویی را که سنگین تر باشد قبول می کند. این معیار از معیار عقل دقیق تر است و افسر کانادا را وادار می کند که زمان قابل توجهی روی پرونده بگذارد.
بدون شک: در این معیار Beyond Reasonable Doubt، افسر مهاجرت کانادا تنها زمانی درباره پرونده تصمیم میگیرد که بدون شک مطمئن باشد تصمیمی که گرفته اشتباه نمیباشد. اعمال این معیار که قوی ترین معیار ممکن است در مورد پرونده های مهاجرتی تقریبا محال میباشد، چرا که افسر مهاجرت کانادا باید کلیه مدارک متقاضی را بررسی کند، در شرایطی که متقاضی متعلق به یک کشور دیگر است و عملا همکاری از سوی عناصر آن کشور به خاطر روابط سیاسی و همین طور آشنایی با زبان انگلیسی یا فرانسه ممکن است شدنی نباشد.
معیار پیش فرض بررسی پرونده های مهاجرتی کانادا معیار “عقل” میباشد.
معیار “عقل” اشکالات زیادی دارد، از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
در این معیار ممکن است افسر مهاجرت کانادا سرسری عمل کند و همین که با بررسی مدارک به این نتیجه رسید که عقل او به سمت و سوی خاصی اشاره می کند، درباره پرونده تصمیم گیری کند.
این معیار به شدت تابع تصمیم گیری های مقطعی اداره مهاجرت کانادا و حتی رئیس افسر مهاجرت کانادا می باشد. برای مثال پیش از سال 2017 به سختی به ایرانیان ویزا توریستی کانادا می دانند ولی در این سال با انتصاب وزیر جدید مهاجرت کانادا شرایط ویزای توریستی به ایرانیان به شدت تسهیل گردید. در سال 2016 در یک مقطع حدود پنج هفته ای بدون هیچ توضیحی تعداد زیادی پرونده خوداشتغالی را در دفتر آنکارا بستند و بعد از آن نحوه تصمیم گیری ایشان در مورد این پرونده ها به طور کامل تغییر کرد . همچنین گویا چند سال پیش در دفتر اسلام آباد تعداد زیادی از پرونده های اسپانسرشیپی همسران باز نماند.
این معیار به شدت بستگی به خود شخص افسر کانادا دارد.
بیشتر بدانید:طبقه بندی مشاغل توسط NOC کانادا
دلایل رد پرونده های مهاجرتی کاناداچیست؟
افسر مهاجرت کانادا ممکن است به دلایل مختلفی پرونده های مهاجرتی کانادا را رد کند. این دلایل با استناد به قانون مهاجرت کشور کانادا IRPA، آیین نامه های مهاجرتی کانادا IRPR، تصمیمات دادگاه های کانادایی Common Law (قانون عرف)، دستورالعمل های اداره مهاجرت Operational Manuals or Bulletins و غیره بوجود می آید . همان طور که در بالا هم آمد افسر مهاجرت کانادا این منابع را با توجه به تجربیات خود و معیار “عقل” To a Reasonable Mind تفسیر می کند و استفاده میکند.
1.پرونده شرایط مهاجرت به کانادا یا ویزا را ندارد – در این حالت افسر مهاجرت کانادا مدعی میشود یا به این نتیجه می رسد که مدارک و فرم ها وی را قانع نکرده است
2.متقاضی دروغ گفته، جعل واقعیت کرده، یا اطلاعات مهمی را پنهان کرده است – اگر افسر مهاجرت کانادا به این نتیجه برسد که متقاضی در پرونده خود دروغ گفته است نه تنها پرونده را رجکت می کند بلکه به طور معمول متقاضی به مدت پنج سال به کشور کانادا ممنوع الورود می شود.
3.متقضای به کانادا ممنوع الورود است – بعضی از متقاضیان (یا همسر یا فرزندان ایشان) ممکن است به خاطر مسایل امنیتی، جزایی، حقوقی، مالی، پزشکی یا روحی/روانی به کشور کانادا ممنوع الورود باشند. در این شرایط حتی اگر متقاضی شرایط مهاجرت به کانادا یا ویزا را داشته باشد، افسر مهاجرت پرونده را نمیپذیرد. وی برای چنین تصمیم گیری به نتیجه آزمایشات پزشکی یا بررسی پیشینه استناد میکند.
آیا می توان به پرونده ریجکت شده اعتراض کرد؟
پاسخ این سوال کمی پیچیده است. در بعضی موارد نظیر پرونده های اسپانسرشیپ همسران یا والدین می توان از طریق دادگاه IRB اعتراض کرد. مشاوران مهاجرت کانادا اجازه این کار را دارند و از موکل خود در چنین دادگاهی می توانند دفاع کنند. اما در بسیاری موارد امکان تقاضای تجدید نظر وجود ندارد و متقاضی یا باید تصمیم افسر مهاجرت کانادا را بپذیرد یا آنکه از طریق دادگاه فدرال کانادا از افسر مهاجرت کانادا شکایت کند. معیار چنین شکایت هایی که در اصطلاع Judicial Review (بازدید قضایی) نام دارند این است که افسر مهاجرت کانادا در حقایق Fact یا قانون Law اشتباه کرده است. تنها وکلای عضو کانون وکلای یکی از استان های کانادا میتوانند در این دست دادگاه ها از طرف متقاضی شرکت کنند. هر روز چندین دادگاه از این دست هم در سطح IRB و هم دادگاه فدرال کانادا تشکیل می گردد. تنها دادگاه IRB سالانه بیش از 6000 دادگاه تجدید نظر برگزار می کند.
در بعضی موارد خاص که اشتباهات افسر مهاجرت کانادا کاملا واضح میباشد می توان پیش از مراجعه به دادگاه به طور مستقیم از طریق دفتر ویزا یا دفتر وزیر مهاجرت کانادا پرونده را باز کرد. این موارد بسیار نادر میباشد و نباید روی آنها حساب کرد.